8 важни войсовър урока: Как да изберем правилния войсовър актьор?

February 18, 2014


Войсовър уроци:

 

войсовър, дублажИзборът на перфектният войсовър за вашето уеб видео увеличава доброто възприятие на аудиторията ви за самите вас и подсилва насладата от гледането му. 

От друга страна изборът на неподходящ войсовър може да прозвучи на публиката ви като скърцане на нокти по черна дъска.

 
Нужен е доста опит и талант, за да станеш професионален войсовър актьор (дубльор).

Дубльорите трябва да звучат като запознати с темата и обучени представители на вашия бизнес. 

Трябва да придадат голям набор от тонове и емоции на скрипта.

Задължителни са също така контролът върху гласа и правилното произношение.

Търсенето на талантлив войсовър актьор, за да намерите нужните качества в него може да е доста трудоемка задача. Ето няколко неща, които научихме през последните две години, които могат да улеснят процеса.

 

 

1. Доверете се на професионално студио

Професионалните студиа  предлагат голям избор от гласове, а един добър аудио инженер може да направи чудеса със записа ви. Студиата имат звукоизолирани помещения, професионални микрофони, и техника за запис и манипулация на записите. Изрязването на вдишвания и издишвания, фонов шум и повторенията на словосъчетания са задължителни.

Някои войсовър актьори предлагат  запис на тяхна собствена техника в домашни условия, но моят съвет е да избягвате такива оферти.

 

2. Търсете демо записи с високо качество

Професионалните войсовър актьори имат висококачествени демо записи, които дават идея за техните възможности и брандовете, които са представлявали. Слушайте внимателно, представете си как сценария ви би звучал, записан от дадения дубльор. Дори може да поискате да запише част от сценария ви като демо.

Ако дубльорът няма хубаво демо, по-добре търсете другаде. Възможно е да няма нужните качества или да не е сериозен с избраната кариера.

 

3. Изберете войсовър, който пасва на аудиторията ви

Изберете дубльор, чийто глас би провокирал позитивни емоции у зрителите. Помислете дали мъжки или женски глас би свършил по-добра работа, дали регионален акцент би бил плюс? Също така помислете за типа войсовър, който би привлякъл вниманието на таргет групата. Високо интелигентните хора предпочитат елегантен глас, жените се доверяват на женски глас.

 

4. Изберете глас, който пасва на продукта/услугите ви

Някои войсовър актьори са добри за мотивационни и енергични уеб видеа и не могат да звучат сериозно. От друга страна някои дубльори не могат да звучат закачливо и несериозно. Някои теми изискват дълбок глас, други не. Подсигурете се, че вашият войсовър актьор може да се представи добре спрямо емоцията и стила, който вашето продуктово видео изисква. Най-добрите професионалисти могат да се адаптират към голям диапазон стилове.

 

5. Слушайте за малките детайли

Спрете музиката, сложете си слушалките и увеличете звука. Слушайте за малките детайли. Доставянето и тона приятни ли са за слушане? Ритъмът на четене плавен ли е? Чистотата на говора и изговора правилни ли са? Изговарят ли се правилно пълният и краткият член?

Само един професионален запис с отлична дикция може да предаде ефективно посланието на онлайн видеото ви.


6. Войсовърът трябва да звучи достоверно

Когато слушате демо записите, помислете дали вашият избор за дубльор би звучал като авторитет. Дали зрителят ви би очаквал подобен глас, ако срещне специалист по темата на живо? Може ли да влезе в ролята на IT експерт, или на учен? Ако озвучаването ви не гради доверие, ще изградите погрешен имидж на бранда си.

 

7. Търсете гласове на анимационни герои

Търсете дубльори, които могат да говорят с няколко различни гласа. Ако имате нужда от няколко вида глас за сценария ви, намерете човек който е озвучавал анимационни герои. Това ще ви спести време и пари. Интересен е фактът, че някои дубльори се обличат спрямо желания глас.

 

8. Търсете хора с подходящ опит

Това е много важно! Ако вашият войсовър актьор е специализиран в кратките реклами, не го наемайте за дълги проекти от сорта на аудио книги или инструкционни видеа. Веднъж наех такъв и се наложи да повторим почти всеки параграф, беше мъчително и за двете страни.

Също така търсете препоръки от студиа, клиенти и съгласувайте всичко с партньорите/инвеститорите си.

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар