Изненадата като похват във видео рекламата

September 6, 2013

Изненадата е мощен маркетингов инструмент.

Тя е изключително ефективна, защото провокира. Хората помнят и говорят за необичайното. Умните маркетьори се възползват от това и се стремят да се разграничат от конкурентите си като залагат на нестандартното.

Нека видим защо точно изненадата работи и какво е нейното приложение в съвременната видео реклама.

 

Неочакваното  е пристрастяващ наркотик

Американски учени от Еmory University, Atlanta и Baylor College, Houston са стигнали до извода, че изненадата действа на човешкия мозък по начин, подобно на кокаина.

В своето проучване те следели мозъчна активност на 25 доброволци при поредица от непредвидими събития и открили, че изненадата е тясно свързана с удоволствието. Човекът е природно закодиран да желае неочакваното и всеки път сблъсъкът с новото е изключително приятен. Отличен пример е рекламата на белгийския телевизионен канал TNT, където сме свидетели на поредица от шокиращи, абсурдни събития. В края зрителя е толкова развълнуван и изненадан, че иска още и още.

 

Разчупва рутината

Голяма част от зрителите са потънали в скучното еднообразие. Те искрено желаят някой да ги извади от тази сива инерция и да ги провокира. Изненадата върши отлична работа. Ако подарите на света нещо настина нестандартно и свежо, ще изпъкнете. Идеята е да се появите там, където не ви очакват. Рекламата за почистващия препарат VIM cream например е изключително оригинална. В началото си тя внушава едно покъртително тъжно чувство, но контрастиращият край преобръща всичко наопаки и предизвиква искрен смях.

 

Изненадата не струва скъпо

Ограниченият бюджет невинаги е пречка. Малките неща, подправени с щипка въображение, вършат чудеса в такива ситуации. Причината е, че се налага да компенсирате липсата на ресурси като време и пари с креативност.  Излишно е да се опитвате да победите конкуренцията с грандиозни, нереално скъпи продукции. Тази тайландска реклама за повдигащи сутиени е отличен пример за нестандартно мислене. Тя доставя наистина шокиращ край, който… се запомня!

 

Провокира към разговор

Изненадвайки някого, вие практически му давате тема за разговор. Хората започват да говорят за вас и вие добивате популярност. Така градите репутацията си и ставате разпознаваеми. Видеото за Nolan’s Cheddar е много добър пример за това. Завършекът е толкова необикновен, че човек просто иска да сподели рекламата със света.  Коравата мишка, бореща се за живота си и за сиреното си правя силно впечатление. Тази продукция има повече от 3 милиона гледания комбинирано от всички качвания в уеб пространството.

 

Гради дълбока връзка

Спомнете си последния път, когато някой ви е изненадал приятно. Онова сгряващо неповторимо чувство, което изпитахте, заради внимателния жест. А сега се замислете как се отрази всичко това на взаимоотношенията ви с дадения човек и как връзката между вас се задълбочи. Същият модел  може да си приложи и във видео маркетинга. Идеята е да вкорените провокираната позитивна емоция в бранда си и да установявате близост с аудиторията си. Прекрасен пример е трогателната реклама на Robinsons, британска марка за сокове. Цялата концепция се гради около приключенията на двама приятели, а докосващият край е наистина неочакван.

Спомняте ли си, когато станахте най-добри приятели с човека, който мразехте? Или когато почувствате по-дълбока близост с гаджето си след скандал? Полярните емоции са тайното оръжие на изненадата.

Тя не просто гради бранда ви, или има за цел повече продажби. Тя оставя чувството за интимност, съпричастност и инвестиция. Инвестицията, че от една емоция сте еволюирали в нейната противоположна. Това се случва рядко и хората го ценят като постижение. Точно това е причината и едни от най-добрите приятелства да започват с вражда. 

Използвайте изненадата. Тя е ваш съюзник.

*** Абонирайте се за нашия бюлетин тук (безплатно е) ***

video advertising; видео реклама

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар