Как да изберете подходяща камера за бизнес цели?

October 20, 2013

Как да изберем камера за бизнес цели?

 

Мишо

Михаил Кирилов (Мишо)

Едно от важните неща когато започвате продукцията на вашето корпоративно видео е да изберете правилната камера за бизнес.

Но как да изберете подходяща камера за бизнес, пасваща на бюджета и нуждите ви?

Днес ще анализираме три основните характеристики на видео камерите, а след това ще категоризираме различните устройства, които често се използват в бизнеса.

 

Характеристики

Цена

Често най-новият скъп модел има безброй възможности, които никога няма да ползвате. Стандартните решения също могат да ви свършат работа без да изхарчите цяло състояние за екстри. При покупката не бива да забравяте да изчислите и страничните разходи, които се наслагват към цената, като батерии, карти памет, протектори, осветление, фон, обективи и статив.

HD качество

Разделителната способност представлява качеството на изображението. Няма точно определен стандарт, но като цяло видео с резолюция над 480p (Северна Америка) или 570p (Европа) се счита за  HD. Самият принцип за изобразяване на картината се казва Progressive Scan. Той се основава на последователното обновяване на линии от цялото изображение. В записът “480p”, 480 посочва броя на хоризонталните линии във видеото, а буквата p идва от “Progressive”.

Аудио

Изключително важно е да разполагате с качествено звукозаписно устройство, независимо дали  става дума за вграден или външен, кабелен или безжичен микрофон, shotgun микрофон , микрофон брошка или какъвто и да било друг модел. Доброто аудио допринася изключително много за приятното изживяване на зрителя. То е много по-значимо от дълбочината на изображението или замъгления заден фон.

 

 

Категории камера за бизнес

 

Камерата на телефона

20821-Nokia_Lumia_920_

Съвременните смартфони имат камера, която записва добро видео.

Отлични варианти са камерите на iPhone 5,  Nokia Lumia 920 и Samsung Galaxy S4. Възможностите, които предоставят са големи.

Хубавото при тях е, че не е нужно да харчите пари, ако вече разполагате с такова устройство.

Проблемът е фактът, че  дизайнът им е различен от този на стандартната камера. От там идва клатенето при заснемане на видео. Това много занижава качеството на картината.

Решението е фиксираща телефона стойка. Поставете използвания smartphone във панорамен режим, осветете добре обектите и свържете устройството с външен микрофон.

Съветът ни е да ползвате този тип камера, ако нямате времето, бюджета и нервите за голяма продукция. Подходяща е за случаите, в които просто се нуждаете от видео за вашата маркетинг стратегия, но нищо специално.

 

GoPro камераh3_inhousing_315_black (1)

Изключително удобна камера, която дава огромни възможности въпреки малкия си размер. Чарът й се крие в издръжливостта й на екстремни условия.

Може да я прикачите за сърф, каска, колело или където си пожелаете. Подходяща е за специален тип видео, при което искате зрителя да изживее случващото се от първо лице.

 

Нашето предложение е GoPro Hero 3+ Black Edition

GoPro HERO3+ е водоустойчивa, безжична, дигитална камера, способна да заснема видео и снимки с професионално качество по време на любимите ви екстремни занимания и други активности на открито. Вграденият в камерата Wi-Fi означава, че тя може да бъде управлявана и от вашия смартфон или таблет с инсталирано приложение на GoPro

Въпреки факта, че не е предназначена за бизнес цели, камерата може да се използва за снимане на кръст с друга камера, за да придадете друг изглед на зрителите. 

Негативната страна на GoPro камерата е, че е задължително да имате външен микрофон, тъй като камерата записва само видео, но за сметка на това със зрелищно качество.

 

Дигитална видеокамера

Това е стандартна камера, която просто си върши работа. При тях я няма  кристалната дълбочина като при DSLR устройствата. Но пък от друга страна са на лице високото качество на изображението и контролът върху процеса на заснемането. Идеален избор, ако искате повече професионализъм, но нямате желанието да се задълбавате в технически детайли.

 

камера за бизнесПрекрасен вариант е Sony Handycam HDR-XR500V. Специалното при нея е  удобния аудио жак, чрез който лесно може да се прикачи микрофон.

Има и въртящо копче за настройване на приеманата от обектива светлина. Това дава голям контрол върху заснемането.

Самата камера разполага и със собствен твърд диск от 120 GB, което премахва стреса и тревогите постоянно да се освобождава насъбрания видео материал. С такъв вид камера можете да записвате видео без оператор, но за следващото ни предложение ви трябва специалист зад кадър.

 

DSLR камери

Това са висок клас камери, които предоставят абсолютен контрол. Те имат огромни възможности. Налице са  дълбочина на изображението, гъвкавост и прецизност.

Въпреки това тяхната сила е най-сериозният им недостатък. Голямата им функционалност изисква отлични технически умения, за да бъде разгърнат целият им потенциал.

Ако не знаете какво правите и нямате никакъв опит, ще ви е доста трудно. Необходим е отдаден оператор, разучил тънкостите на заснемането с DSLR камера. Той трябва да следи за дребните детайли като фокуса, осветлението, лещите и така нататък.

Препоръчваме ви този вариант, ако държите на истински високото елитно качество. Условието е да разполагате с технически грамотен оператор, който знае как да борави с камерата.

           

EOS_5D_Mark_III_Default_tcm135-932815Нашето предложение е Canon EOS 5D Mark III. Специалното при него е интуитивния дизайн, бързината и най-вече отличното представяне при заснемането на видео.

Камерата има опция за редукция на шума от вятър  както и възможност за настройка, при която се избягва шума от бутоните.

Така саундтрака не бива прекъсван от кликвания и неуместни звуци.

Възможните формати са 1,920 х 1,080 пиксела при 30, 25, 24 кадъра в секунда, 1.280 x 720 пиксела при 60 или 50 кадъра в секунда и 640 х 480 пиксела отново при 60 и 50 кадъра в секунда.  Камерата е оптимизирана и нейното представяне е наистина отлично.

Изборът ви на камера трябва да отговаря не само на нуждите ви от ваша гледна точка, но и на впечатлението, което искате да оставите във вашата аудитория. Ако желаета да имате влог, то DSLR камерата не е необходима. Но ако желаете вашите видеа да са първото нещо, за което хората се сещат когато става въпрос за вашия бранш, то качествената продукция е задължителна.

– Михаил Кирилов

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар