Писане на сценарий: 10-те Грешки При Писане На Сценарий

January 6, 2014

Какво Да Не Допускаме При Писане на Сценарий за Уеб Видео

 

писане на сценарийЕдно уеб видео може да направи повече за вашия бизнес в 60 секунди, отколкото маркетингова кампания за няколко месеца.

 

Много собственици на бизнес се обръщат към видеото като начин за бърза популяризация на бизнеса си и налагането му като лидер в бранша.

 

Но простото продуциране на продуктово видео не е достатъчноТрябва да има субстанция, креативност, и най-вече да бъде приспособена към очакванията и разбиранията на целевата аудитория.

Точно за това няма място за грешки в писането на сценарий.

Ефектът от видеото зависи от него, така че безупречното писане на сценарий е задължителен компонент.

В тази статия сме изброили десетте смъртни гряха, които трябва да избягвате при писане на сценарий за вашето видео, а те са:

 

1. Не пишете прекалено дълъг сценарий 

Търпението е качество, което потребителите на интернет нямат.

И тъй като те ще бъдат вашите зрители, трябва да се съобразите с това. Изследванията показват, че две минути е максималното време, през което потребител на интернет може да се фокусира.

Така че,  сценария ви трябва да е кратък, изпълнен с полезна информация и без разтягане на лукуми.

 

 

2. Отлагане на посланието

По-смъртоносен грях от дългия скрипт е отлагането на посланието.

Целта на вашата онлайн видео реклама е да комуникира със зрителите идеята и ползата от вашия бизнес. Ако не го направите в първите 30 секунди, зрителите ще изгубят интерес. Не отлагайте посланието за края на сценария си, защото така ще изгубите голяма част от аудиторията.

 

3. Формалност

Често срещана грешка, правена от аматьорите при писане на сценарий е формалността.

Вместо да провокират разговор между бранда ви и клиентите, говорят на зрителите на „Вие“ и звучат „професионално“.

Въпреки че понякога това успява да създаде добро впечатление за бизнеса, обикновено такъв скрипт се проваля епично в установяването на връзка с аудиторията ви.

 

 

4. Да не мислиш като клиент

Когато пишете сценарий, трябва да влезете в обувките на клиентите си.

Какво искат да чуят те? Какви ползи им предлагате? Да не помислите за това е колкото елементарна, толкова и често срещана грешка, която не можете да си позволите да направите.

Уверете се, че мислите изцяло за клиента си, вместо за блестящите ефекти, с които ще украсите вашето корпоративно видео.

 

5. Да представяш безжизнено съдържание

Разкажете история, вместо да бомбардирате потребителите със статистика, изследвания и самохвалство.

Повечето видеа на стартъпи правят тази грешка. Съдържанието на скрипта им е сухо и скучно. Разкажете история за вашия бизнез, без глупости и украси. Използвайте правилната емоция.

 

6. Не бързайте

Времето, с което разполагате, за да повлияете на зрителите си, е ограничено.

Това НЕ означава, че трябва да изстреляте информацията в главата им с 30 думи в секунда и да се надявате, че са ви разбрали.

Идеалното темпо е между 150-180 думи в минута, в зависимост от езика и наличието на термини. Паузите между абзаците също дават време за асимилация на информацията, не ги пренебрегвайте.

 

7. Нарцисизъм 

Не говорете за себе си. 

Не се квалифицирайте, не си показвайте дипломите и не разказвайте историята на живота си.

Поставете цялата светлина върху клиентите си, техните проблеми и начините, по които продуктът или услугата ви ги решават.

Видеото ви трябва да бъде като огледало на клиентите ви. Огледало, което отразява тяхното битие и проблеми, а не вашия бизнес и вашите представи за клиентите ви.

 

8. Тафтология 

Повтарянето на едни и същи думи и термини в съседни изречения е досадно и непрофесионално.

Демонстрира липса на речник и езикова култура, както и усет за звучене. Ако боравите с термини, преди да започнете да пишете скрипта си измислете поне три разновидности на термините и ги разместете в сценария, така че да не се повтарят. 

Никога не допускайте термини от края на едно изречение да бъдат използвани в началото на следващото.

9. Двусмислени изречения

Никога не оставяйте възможност да бъдете разбрани погрешно от зрителите си.

Не само, че е непрофесионално, а може и да ви доведе проблеми със закона и да изгубите изграденото доверие към бранда си. Много големи хранителни вериги си позволиха това към края на годината и съответно отнесоха стотици хиляди глоба.

За това – изразявайте се точно и ясно.

 

10. Използвайте думите на клиента

Какви термини използва вашата таргет аудитория?

Използва ли чуждици, жаргон или диалектни изрази, майка? Ако искате да получите тяхното одобрение, говорете тяхния език. Кажете им каквото искат да чуят, както искат да го чуят. Резултатите са гарантирани.

 

Вашето уеб видео е изключително важен компонент от бизнеса ви, а сценария е неговия скелет. Не правете компромиси с него и не допускайте тези десет грешки при писане на сценарий.

 скрипт, сценарий

***Ако желаете да научите как да напишете сценарий за видеото си в пет кратки стъпки, можете да свалите безплатното ни упътване от тук.***

 

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар