Продуктово видео: измерване на ROI от продуктово видео

March 31, 2014

продуктово видео
В този момент стойността от включването на продуктово видео в дигиталната маркетингова стратегия е универсално приета.

Остава обаче неясност около възвръщането на инвестицията, независимо дали измерима (продажби и конверсии) или неизмерима (брандинг и бранд ауеърнес).

Средната инвестиция за изработката на продуктово видео е между 1 000 и 9 000лв, а маркетолозите имат задачата да представят резултатите от нея.

 

За да бъде правилно измерен ROI и да бъде оправдана инвестираната сума асоциирана с изработката на продуктово видео е много важно видеото да бъде правилно позиционирано в продажбения процес AIDA ( attention, interest, desire, action).

 

Ако помислим за стъпките на видео маркетинга от ангажиране на вниманието и създаване на интерес,  установяване на позиция на авторитет на бранда и призив за действие, става ясно че едно продуктово видео може да играе роля във всяка една стъпка и да бъде ваш неуморен търговец.

 

За това е важно предварително да помислите за позицията на видеото и ролята му в процесите ви. Привличане на внимание от потенциални клиенти, убеждение в стойността на продукта ви и призив към действие са най-често заеманите от продуктовото видео роли.

 

1. Ангажиране на внимание с продуктово видео

Вашето продуктово видео ангажира потребителите

 

Първата стъпка във всеки маркетингов процес е ангажирането на потенциалния клиент. Тук няма спор относно огромното влияние, което едно продуктово видео може да окаже.

продуктово видео

 

Според едно от изследванията на MarketingShepra, зрителите прекарват средно със 100% повече време на страници, които имат видеа. Moz.com казват, че постовете в социалните медии с видео привличат три пъти повече инбаунд линкове от постовете с текст.

 

Това означава, че вашето продуктово видео ви позволява не само да ангажирате вниманието на потенциалните си клиенти, но и получавате много по-голям шанс за споделяне на съдържанието ви.

 

Освен самото видео, изпозвайте добре написани заглавия и тъмбнейли, които да запалят интереса на потенциалните ви клиенти.

 

В случая измеримата метрика за резултата от вашето продуктово видео би било прекараното време на страницата след и преди видеото.

 

2. Изграждане на интерес и доверие

Продуктовото видео изгражда доверие

 

Според InternetRetailer 52% от консуматорите казват, че гледането на продуктово видео ги кара да изпитват повече сигурност за покупателните си решения. Според същото проучване 66% от консуматорите, които гледат богати на информация видеа ги гледат два или повече пъти преди да купят.

 продуктово видео

 

Ако потенциални клиенти имат двоумения между два продукта и има налично продуктово видео само за един от тях, шансовете да купят него и да вярват в авторитета на бранда му се увеличават с 85%. Ако не се съревновавате с конкурентите си в тази област, значи изпускате огромен брой потенциални клиенти, чието доверие би повишило продажбите ви.

 

Изграденото доверие само по себе си не е измерима метрика, но харесванията, споделянията и пътите на гледане на видеото ви могат да очертаят ясна картина.

 

3. Призив за действие

Ефективното продуктово видео приканва зрителя към действие

 

Финалния етап от всеки продажбен цикъл е призивът към действие. Моментът на истината, когато посетителя прави решение дали да купи или не.

 

Според Invodo 8.5 от 10 посетителя са по-склонни да купят продукт, след като гледат продуктово видео. Всъщност посетителите на корпоративни сайтове и онлайн магазини стоят на сайта със 120 секунди повече и са с 64% по-склонни да купят от посетителите, които не гледат видео.

продуктово видео

 
Третата важна метрика при измерването на резултати са конверсиите и продажбите. Колко нови имейла имате записани за бюлетина ви и с колко продажби на месец повече генерирате?

 

Ясно е, че вашето продуктово видео не просто ангажира потенциални клиенти, но и ги подтиква към следващите нива на маркетинговия процес. Хората, които гледат дори едно продуктово видео изграждат по-голямо доверие в бранда, споделят гледаните видеа и да говорят за видяното с приятелите си.

Това е причината, поради която вашето корпоративно видео си струва инвестицията и защо повече и повече маркетолози генерират позитивен ROI от този нов маркетингов канал.

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар