Корпоративно видео: цена за продукция, фактори и съвети

August 5, 2013

Цената на едно корпоративно видео

корпоративно видеоТвърде често клиентите ни започват с този въпрос много преди да сме се опознали взаимно и да сме разбарали нуждите им.

Те очакват да им назовем конкретна цена за желаното от тях корпоративно видео, но това е почти невъзможно на такъв ранен етап.

Причината е, че всяка уеб видео продукция има строго индивидуална специфика, от която изцяло зависи  крайния разход. Нужно е клиентът да обясни подробно желанията си, проблемите и целите си, за да можем да сме му максимално полезни. Да инвестирате парите си в корпоративно видео няма нищо общо с това да си купите продукт като iPhone.

Apple прозвежда милиони бройки от едно и също устройство и ги продова на фиксирана цена по цял свят. Създаването на корпоративно видео е изключително сложен творчески процес и всеки проект си е сам за себе си.

Много по-правилно е да се направи аналогия с покупката на торта. И в двата случая има безброй променливи, които трябва да се вземат под внимание. Едно е да приготвиш обикновена бискветена торта, отнемаща по-малко от час.

Съвсем друго вече е да създадеш 5-етажен шедьовър на сладкарското изкуство, с цели парченца бадеми, екзотични плодове и триизмерни декоративни цветчета. Разликата  в продуктите, нужното време и  уменеието на майстора е очевидна. Всичко това оказва огромно влияние върху крайния разход. Така е и при едно корпоративно видео, където можем да противопоставим съответно  обикновена типография и спираща дъха 3D продукция.

Във втория случай сложността и необходимото време за специалните ефекти са в пъти по-големи и от там произтича  разминаването в цената. Компонентът, които оказва най-голямо влияние върху крайния разход за създаването на уеб видео е целта му. Тя е ядрото и от нея прозитича всичко останало.

Как да определим цената за вашето корпоративно видео?

Първата стъпка е отлично да знаем към какво се стремим при изработката на уеб видео – да убеждаваме, да обяснаваме, да въздействаме…След това можем да изберем най-удачния сценарий, стил и озвучаване, от което вече да направим съответната прогноза за цената.

video ads, уеб видео

 

Очевидно, ако имаме корпоративно видео с една проста триизмерна чаша, която само се върти на сив фон, няма да е кой знае колко сложно. Съвсем друго обаче е да накараме Шрек да жонглира с Магарето, катерицата от Ледена епоха и един смърф.

Контрастът между двата примера е повече от ясен и продуцирането на втората концепция е свързано с огромни разходи. Калкулирането на цената на едно уеб видео е сложно и зависи от безброй много фактори като сложнотстта, нужното време за изработка, озвучаване и така нататък.

Назоваването на точна сума е невъзможно преди да се изготви подробна визия за желаното уеб видео. Ако решите да правите клип за бизнеса си, разбира се, имайте предвид бюджета си, но се фокусирайте повече върху избистрянето на желанията си и начина, по който да ги обясните. Това е критично за целия процес.

Въпреки всичко каквото и корпоративно видео да изерете, то е оправдана инвестиция, която се възвръщано многократно с времето.

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар