Цената на едно уеб видео

July 16, 2013

Цената на едно уеб видео

video ads, уеб видеоКолко ще ми струва едно  уеб видео?

Твърде често клиентите ни започват с този въпрос много преди да сме се опознали взаимно и да сме разбарали нуждите им. Те очакват да им назовем конкретна сума за желаното от тях уеб видео, но това е почти невъзможно на такъв ранен етап. Причината е, че всяка уеб видео продукция има строго индивидуална специфика, от която изцяло зависи  крайния разход.

Нужно е клиентът да обясни подробно желанията си, за да можем да сме му максимално полезни.

Важно е да се отбележи, че да инвестираш парите си в уеб видео няма нищо общо с това да си купиш продукт като iPhone. Apple прозвежда милиони бройки от едно и също устройство и ги продова на фиксирана цена по цял свят, докато видеата се създават спрямо специфичните нужди на клиента. Създаването на уеб видео е изключително сложен творчески процес и всеки проект е уникален. Много по-правилно е да се направи аналогия с покупката на торта.

video ads, уеб видеоИ в двата случая има безброй променливи, които трябва да се вземат под внимание. Едно е да приготвиш обикновена бискветена торта, отнемаща по малко от час.

Съвсем друго вече е да създадеш 5-етажен шедьовър на сладкарското изкуство, с цели парченца бадеми, екзотични плодове и триизмерни декоративни цветчета. Разликата  във продуктите, нужното време и  уменеието на майстора е очевидна. Всичко това оказва огромно влияние върху крайния разход.

Така е и при едно уеб видео, където можем да противопоставим съответно  обикновена типография и спираща дъха 3D продукция. Във втория случай сложността и необходимото време за специалните ефекти са в пъти по-големи и от там произтича  разминаването в цената.

Един от главните компоненти, които оказват най-голямо влияние върху крайния разход за създаването на вашето  уеб видео е целта му. Тя е ядрото и от нея прозитича всичко останало. Първата стъпка е отлично да знаем към какво се стремим при изработката на уеб видео – да убеждаваме, да обяснаваме, да въздействаме…

След това можем да изберем най-удачния сценарий, стил и озвучаване, от което вече да направим съответната прогноза за цената.

video ads, уеб видеоОчевидно, ако имаме уеб видео с една проста триизмерна чаша, която само се върти на сив фон, няма да е кой знае колко сложно. Съвсем друго обаче е да накараме Шрек да жонглира с Магарето, катерицата от Ледена епоха и един смърф. 

Контрастът между двата примера е повече от ясен и продуцирането на втората концепция е свързано с голяма инвестиция.

Калкулирането на цената на едно уеб видео е сложно и зависи от безброй много фактори като сложнотстта, нужното време за изработка, озвучаване и т.н.

Назоването на точна сума е трудно преди да се изготви подробна визия за желаното уеб видео.

Ако решите да правите видео за бизнеса си, разбира се  имайте предвид бюджета си, но се фокусирайте повече върху избистрянето на желанията си и начина, по който да ги обясните. Това е критично за целия процес. Въпреки всичко каквото и уеб видео да изберете, то е оправдана инвестиция, която се възвръща многократно с времето.

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар