Как да създадем качествен и оптимизиран YouTube канал

October 9, 2013

 

Cлед придобиването си от Google, YouTube се изкачи на върха и навлезе дълбоко в сърцата на хората.

Ежедневно там се гледат повече от 6 000, 000, 000 часа видео. YouTube се е превърнал в уникална платформа за споделяне, която постоянно се обогатява.

Всяка минута се качват зашеметяващите 100 часа видео материал.

Правилното маркетиране на съдържание във вашия YouTube канал може да ви направи значително по-достъпни и откриваеми в интернет търсачките.

 Днес, взимайки пример от успешни иноватори в областта,  ще разгледаме 4 начина за оптимизация на вашия YouTube канал, които да направят вашето видео съдържание лесно за откриване, гледане и споделяне.

*Едно от важните, но малко познати действия за оптимизацията на видеото ви е да качите видео файл, който в името си съдържа ключовите думи, за които искате да се класирате. Използвайте инструмента за ключови думи на YouTube и намерете най-релевантните и търсени думи и фрази, които могат да ви донесат качествен трафик. След като качите файла наименуван с ключова дума, оптимизирайте вашата метадата. 

1. Оптимизирайте вашата метадата

Какво е метадата?

Това е информацията, която въвеждате, за да конкретизирате темата на видеото си. YouTube използва заглавието, описанието, маркерите и категорията на вашия клип, за да го класира правилно при съответните търсения.

канал в YouTube

Оптимизирането на тези аспекти от вашето видео ще помогне за по-доброто му индексиране едновременно и в Google, и в YouTube.

Златното правило в случая е съдържанието преди всичко. Ако вашата аудитория наистина иска да гледа видеото ви, то тези подобрения единствено ще разширят обхвата му. От друга страна ако продукцията ви не провокира интерес, усилията за оптимизиране на вашата метадата ще бъдат обезсмислени.

Озаглавете видеото си правилно

Използвайте кратко, описателно заглавие с уместни ключови фрази, чрез които хората да откриват видеото ви.

Бъдете естествени, но едновременно с това се възползвайте и от предложенията на инструмента на YouTube за ключови думи. Той ще ви даде оценка за месечния трафик, генериран от конкретна фраза и сродните на нея.

Намерете най-релевантната дума с най-много месечен трафик. Изберете “Тип на съответствието” (Match type) на “Точно”( Exact).

youtube канал

Добър пример е видето на Zappos “5 Ways To Cuff Your Jeans”

Основното предназначение на клипа е да дава моден съвет на жени как да стилизират дънките си и изборът на заглавие отразява точно този факт. С това име клипът е по-вероятно да бъде открит от човек, който не се интересува директно от Zappos, а по-скоро търси насока как да носи дрехите си. От компанията са го избрали, защото така получават достъп до още по-голям дял от целевата си аудитория и възможността да маркетират продуктите си.

 

Използвайте описанието на вашето видео

Всяко видео трябва да има описание на съдържанието си. В разглеждания по-горе случай Zappos можеше да са малко по-подробни, но поне използват сходни на заглавието си ключови думи.

Zappos са направили нещо изключително важно. Поставили са URL адрес в самото начало на описанието си. Винаги слагайте линк към подходяща страница от уебсайта на вашата компания, където да пренасочвате зрителите.

След URL адреса опишете накратко съдържанието на клипа. Поставате най-важните ключови думи още в първите 1-2 изречения.

Това е важно, защото в зависимост от дължината на текста, част от него се скрива под бутона  “Показване на още”. Целете се към обем на описанието от максимум 250 думи.

Не забравяйте да балансирате – използвайте ключови думи, но запазете естествено звучене.

Добавете тагове (маркери)

Добавянето на 10 до 20 тага за видео е отличен начин да вкарате в употреба ценни ключови думи, които не пасват добре в заглавието или описанието. Използвайте едновременно конкретни и общи маркери. Всеки таг трябва да е дума или фраза (използвайте най-вече фрази), които са уместни за съдържанието на видеото ви.

Освен това те трябва да отговарят на вашето предположение за това как зрителите ще откриват видеото ви.

Редовно следете представянето на таговете си и ги променяйте според актуалните тенденции.

Следвайте примера на Zappos – те са се спрели на how to, jeans, fashion, denim, how to cuff your jeans и така нататък.

YouTube наскоро направи промени в своя изглед и скри маркерите на всички видеа.

Това не значи, че те са недостъпни. Могат винаги да се проверят от изходния код на страницата, който се отваря като натиснете комбинацията Ctrl+u. След това използвайте Ctrl+f и потърсете “keywords”. Появилият се списък изброява всички тагове на съответното видео.

YouTube канал

 

Оптимизирайте своята метадата!

Правилното оптимизиране на заглавието, описанието и маркерите помага изключително много на алгоритмите на YouTube и Google да дефинират темата на вашето видео. По този начин търсачките ще го класират по-напред при уместни търсения.

Оптимизирането на метадата ще спомогне видеото ви да достигне до правилните хора.

Колкото повече гледания има едно видео за кратък период от време, толкова по-високо ще бъде индексирано.

2. Използвайте описателни плейлисти

Плейлистът ви позволява да организирате тематично своите клипове. Nike имат YouTube канал, който е прекрасен пример за групиране на видеа и уместен избор на заглавия за отделните колекции.

Групирайте тематично видеата си в плейлисти

YouTube канал

Nike са решили да обособят отделен плейлист за рекламите си, друг за футбол, трети за голф, четвърти за мотивационни си клипове и такта нататък. Като групирате видеата си тематично, вие ставате много по-достъпни. Причината е, че улеснявате алгоритмите на YouTube и правите разглеждането на съдържанието си по-удобно и лесно. Зрителят решава да изгледа докрай някакво видео. Много е вероятно той да иска да премине към друг клип на същата тема. Това е улеснено от наличието на плейлист.

 

Използвайте ключови думи в заглавието на своите плейлисти

Алгоритмите на YouTube вземат предвид много фактори, когато определят кое видео при кои ключови думи да се появява. Един от тях е заглавието на плейлиста, към които принадлежи даденият клип. Съобразете се с това и изберете кратко, описателно име. Използвайте инструмента на YouTube, за да откриете най-уместните фрази.

 

Напишете точно, включващо ключови думи, описание за вашия плейлист

Описанието помага и на зрителя и на алгоритмите на YouTube да разберат темата на плейлиста.  Например Nike има колекция от клипове, посветени на сноубординга. Нейното описание съдържа в себе си важни ключови думи като Nike, Snowboarding, snowboarders around the globe, love of snowboarding. Текстът звучи естествено и накратко обяснява за какво става дума в клиповете. Това изключително помага за доброто позициониране на цялостното съдържание на Nike.

YouTube канал

 

Виждате клип от плейлиста  Nike Snowboarding от канала на Nike.

Вдясно излизат тематично сходни предложения за видеа от същия плейлист. Заради успешната оптимизация на цялостното съдържание всеки клип подхранва трафика към останалите. Тази практика е изключително успешна.

Важно е да се отбележи, че плейлистите участват в класиранията на Google и YouTube. Това допълнително увеличава шанса зрителят да попадне на ваши материали.

YouTube канал

 

Ако стартирате един плейлист, YouTube автоматично ще изреди всички видеа от целия списък. Това не натрапчиво, заради голямата функционалност на плейъра, който дава пълен контрол върху изживяването. Резултатът е повече гледания и по-ефективен маркетинг.

YouTube канал

 

3.Възползвайте се максимално от поясненията

Поясненията в YouTube са начин да добавяте интерактивност към видеата си. Те подканват зрителя да извърши определено действие като абониране за канала ви, гледане на други видеа, коментиране и посещение на сайта ви.

Каналът на Expert Village, който е част от медията ehow,  използва пояснения по един наистина елегантен начин без да пречи на зрителя.

За да добавяте пояснения е нужно да обработите каченото от вас видео.

Изберете “Пояснения” от лентата за редакция на клипа.

YouTube канал

В появилото се таблото можете да изберете вида, посланието и времевия интервал, през който да се вижда пояснението. Има 5 различни вида пояснения, всяко с различно предназначение при оптимизацията на вашето съдържание.

YouTube канал

 

Балонче за реч (Speach bubble)

То служи за добавяне на допълнителен текст, които не е част от видеото, но въпреки това е важен за зрителя. Например, ако някой говори по време на клипа, балончето може да допълни обсъжданото. Използвайте те го, за да покажете някакъв текст или да препратите зрителя към друго видео, плейлист или канал. Също така може да подканите гледащия да се абонира.

Линкове към други сайтове, извън YouTube могат да бъдат показвани само в текстова форма. Тоест не може да препращате трафика директно към официалния си сайт през балончето. Изисква се потребителя да въведе URL адреса в браузъра си.

 

Забележка (Note) 

Това е едно от най-функционалните пояснения. Представлява просто каре, в което може да слагате текст или линкове подобно на балончето за реч. Това пояснение изглежда много професионално. То е по-лесен начин за поставяне на линкове към уместни страници като акаунта на компанията ви в Twitter или уебсайта ви.

Видеото на Expert Village Garden Home Challenge показва забележка през първите девет секунди. Тя представлява ясен призив към действие, който подканва зрителя да гледа други клипове от същата колекция.

Иновативното във видеото обаче е след като минат първите 9 секунди, когато забележката се заменя с пояснение от вида “Подбрани видеоклипове”. По този начин

Expert Village въздейства изключително ефективно. Забележката е обемиста и разсейващата. Малкото безтекстово квадратче от своя страня освобождава пространство като едновременно с това запазва призива за действие.

Винаги се старайте да предоставяте комфортно изживяване на зрителя. Expert Village прави това като се възползва най-добрите практики за оптимизация на видеоклипове.

Заглавие (Title)

Това пояснение вгражда текст във видеата ви. Може да стилизирате размера, шрифта и цвета му. Приложимо е, когато искате да добавите субтитри към клипа. Удобно е за брандиране на компанията ви, заради способността му ефективно да обяснява.

 

Подбрани видеоклипове (Spotlight)

Прилича много на забележката по това, че позволява да насочвате другаде генерирания трафик . Разликата е в това, че пояснението от тип подбрани видеоклипове дава възможността да привличате вниманието към област от вашия клип. Така аспекти от видеото ви служат като линк към останалата част от вашето съдържание в YouTube.

Expert Village са включили изображения SUBSCRIBE и WACTCH NOW в края на видеото си, докато са го продуцирали. След това са го качили в YouTube и са поставили пояснение от тип подбрани видеоклипове върху съответстващите площи. Крайният резултат е оптимизирани призиви за абониране за канала на Expert Village и гледане на друго тяхно видео.  

YouTube канал

 

Етикет (Label)

Етикетът е комбинация от Пояснението, Подбрани видеоклипове и Забележката. То служи като рамка с място за надпис и/или линк.

 

Защо пояснението е полезно за вашата YouTube стратегия?

Поясненията са изключително ефективен начин да брандирате себе си. Те представляват интерактивен елемент, чрез който можете да допълните своето видео съдържание.

Броят на последователите ви може значително да нарасне в следствие на уместни призиви за действие от поясненията ви. Това е изключително ефективен начин да грабнете вниманието на аудиторията си и да въздействате.

Поясненията позволяват на зрителя да взаимодейства със съдържанието ви.  

Видеото на Expert Village Valentine’s Day Essentials предоставя на зрителя избор от 10 други клипа, принадлежащи към същата поредица. Това става благодарение на пояснението от тип подбрани видеоклипове. Expert village са употребили същото меню на своето YouTube съдържание в началото, по време на и в края на клипа си. Тази практика създава допълнителен трафик към цялото съдържание от канала.

YouTube канал


4. Брандирайте страницата си.

Много от възможностите за брандиране, които предоставя YouTube са напълно безплатни. Горещо се препоръчва да се възползвате от тях докрай. Поставете подходяща корица (channel art) и линкове към профилите си в останалите социални медии. Това ще затвърдите цялостното ви присъствие в YouTube и мрежата.

 

Качете подходяща корица

Успешния YouTube канал има собствена корица, чрез която въздейства. Opel привличат вниманието на зрителя към модел от своята линия автомобили. Те са избрали простичко изображение, което подчертава дейността на компанията- производство на коли.

daaaaaaaaaaam

 

Линкове към други социални канали

Винаги се възползвайте от възможността да оптимизирате връзките с други ваши канали в интернет пространството. В своята корица Opel са поставили връзки към профилите си в социални медии. Освен това в таб-а “Информация” са включили уместни за YouTube аудиторията им препратки към официалния им сайт, Instagram, Facebook, Twitter.

Забелязва се и употребата на ключови думи в текста от описанието тяхния YouTube канал. Крайният резултат е една свързаност, която затвърждава цялостното присъствие на бранда в мрежата. Това прави тяхната маркетинг стратегия изключително ефективна.

TADADAM

 

Обединете своите акаунти в един YouTube канал

Opel има няколко дъщерни канала – Opel Italia, Opel Polska, Opel Egypt и така нататък. Това разделение по държави е нужно, защото дава гъвкавостта да се изготви адекватна YouTube стратегия според целевата група.

Прескача се езиковата бариера и се дава възможността да се макетират едни и същи продукти по различни начини. Opel са възползвали от опцията на YouTube да поставят линкове към дъщерните си канали на видно място. Така отново се постига обединеност между цялото съдържание.

dasdasdasda

 

Защо брандирането е важно за вашия YouTube канал?

Когато изградите канала си върху своята култура, тоест включите логото си, мотото и всичко останало, вие създавате чувство на познатост у зрителя. Това подсилва изживяването и гради доверие. Важно е да обвържете цялото си съдържание, така че да сте максимално достъпни. Стремете се да задържате вниманието на хората върху себе си колкото се може по-дълго. Поставете линкове към другите си канали в социалните медии и улеснете максимално аудиторията си в следеното на вашите видео материали.

 

В следващата ни статия ще споделим полезни съвети за добавянето на улеснения и полза за вашите зрители чрез други методи.

 ***Не забравяйте да се абонирате за нашия нов YouTube канал*** 

youtube канал

 

Благодарим ви! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар