Как да използваме YouTube Analytics – десетте най-ефективни начина

September 26, 2013

Как да използваме YouTube Analytics

LUBO_02_OKПреди няколко седмици някой ми се оплака:

“Създавам видеа за аудиторията ми в YouTube, но не знам как да подобря тяхното съдържание, за да се харесам на зрителите си. Трябва ли да питам всеки поотделно какво му харесва и какво не?” 

В интерес на истината YouTube са създали страхотно решение на неговия проблем – YouTube Analytics.

Но в същия момент това решение не е никак просто за използване. 

За това реших да напиша блог пост, в който да ви представя как да използваме YouTube Analytics

В този пост съм описал десетте най-ефективни метода за анализ на представянето на видеата ви. 

А ето ги и тях:

 

1. Проследяване на гледанията

Броят гледания, който видеата ви получават е една от най-важните статистики, които трябва да се наблюдават когато се опитваме да повишим успеха на вашата кампания.

Гледанията ви са представени долу вдясно на всяко отделно видео, но в този блог пост ще говорим предимно за данни представени от панела на YouTube Analytics.  Можете да видите абсолютния брой гледания в секцията „Views Reports”:

Когато използвате панела на YouTube Analytics ще ви бъде представена графика, илюстрираща гледанията на вашето бизнес видео от публикуването му до настоящия момент. Също така имате опцията да сравнявате гледанията между няколко видеа в канала си.

Анализирайки данните за гледанията и сравнявайки ги с други видеа ще добиете ясна представа за типа видеа, който клиентите ви харесват и привличат повече зрители. Така ще можете да оформите правилно съдържанието на бъдещите си видеа, за да постигнете максимален резултат с кампаниите си.

 

2. Открийте източниците на трафик

Когато анализирате достига на вашите видеа е изклюително важно да установите откъде идват зрителите ви.

В панела ви на YouTube Analytics под страницата “Traffic Sources” имате на разположение друга графа, която отразява многобройните ви източници на трафик заедно с общия брой за източник. Това ви дава яснота как зрителите ви намират видеата ви. Ето как изглежда и тя:

youtube analytics

Гледайки изображението по-горе, можем да видим, че в дадения пример 50% от гледанията идват от неопределен източник.

В случая става въпрос за видеа, качени на началната страница на сайта. Можем също така да видим, че по-малко от 1% от гледанията идват от Google, което подсказва, че видеата се нуждаят от по-добра оптимизация.

Направете същия тип анализ на останалите си видеа. Разбирането на ползата, която ви носи всеки източник на трафик е най-важна за вас.

Например ако видеото ви привлича повече гледания от Google, вместо от социалните медии, то ще знаете върху какво трябва да работите  за по-голям успех и повече гледания.

3. Определете демографията на аудиторията си

За да изградите по-добра картина за аудиторията си, влезте в страницата “Demographics” на вашия YouTube Analytics панел. Интерактивната графика ще ви помогне да визуализирате на кого точно се харесват най-много видеата ви. С тези познания ще можете да направите съдържанието на бъдещите си видеа доста по-релевантно и таргетирано.

На горната графика ще забележите, че в последните 30 дни в този YouTube канал са доминирали мъже на възраст от 25-54 години.

Ако вече сте определили маркет, който да таргетирате с маркетинговите си кампании, представата за аудиторията до която достигате в момента ще ви даде ясна представа дали достигате този пазар или не.

 

4. Определете географските ширини, които видеата ви достигат

Без дори да напускаме страницата “Demographics”, можем да открием местоположението на зрителите ни.

За много индустрии, особено за бизнесите продаващи физически продукти е важно да знаят локацията на зрителите си.

geo

Страницата „Demographics” ви дава достъп до данни за зрителите ви базирани по държава. Първите десет държави са показани с възраст и пол.

За да се гмурнем по-дълбоко в географската статистика, можем да изберем всяка индивидуална държава и да видим нова графа с възраст и пол. Използвайки тази информация можете да създавате видеа според географската и културна специфика на зрителите си.

 

5. Обърнете внимание на плейбек локациите

Щом установите къде се гледат видеата ви, ще имате представа как аудиторията ви намира видеата ви. Дали ги намират в YouTube, или чрез външни сайтове?

Страницата „Playback locations” на YouTube Analytics показва сегментирана презентация на тоталния брой гледания.

pl

Зрителите ви ще бъдат разделени на четири категории:

YouTube Channel page – тези, които попадат на канала ви

YouTube Watch page – тези, които попадат на видеата ви чрез главната страница на YouTube

Embedded Video – тези, които ги намират видеата ви прикачени към външни уебсайтове

Mobile Devices  – зрителите, които ви гледат чрез преносими устройства

Анализа на локацията на зрителите ви в момента, в който гледат видеата ви е важен когато определяте слабите и силните страни на източниците си на трафик. Например локациите на плейбек могат да бъдат тясно свързани с даден източник на трафик.

Знаейки коя локация ви служи най-добре ще можете да определите популярността на видеото си в и извън YouTube. Това ще ви даде ясен знак дали трябва да оптимизирате видеото си по-добре или да окуражите споделянето и прикачването на видеата ви във външни сайтове.

 

6. Колко внимание получавате от зрителите си?

Важно е да анализирате гледанията на видеата си, но да знаете до коя секунда са изгледани е може би най-важното.

Отваряйки страницата “Audience Retention” в YouTube Analytics, ще видите още една полезна графика, която ясно показва точното време, в което хората са спряли да гледат видеото ви. Знанието за това може да ви помогне да подобрите съдържанието на видеото си и да не отказвате хората да го изгледат докрай завбъдеще.

ar

Много често можете да определите точно събитие във видеото си, когато губите голям процент от зрителите си.

Анализирайки всичките си видеа по този метод ще добиете ясна представа за тенденции на грешни подходи като цяло към вашия тип аудитория и ще знаете кое да елиминирате и кое да запазите.

 

7. Следете абониранията за канала ви чрез YouTube Analytics

Есенциално е да следите промяната на новите си абонати. Това ще ви позволи да разберете цялостния достиг на съдържанието ви, вместо достига на отделни видеа.

Абонатите ви представляват клиенти или потенциални клиенти, които изявяват интерес към продуктите или услугите ви.

sb

Под секцията „Engagement Reports” можете да изберете „Subscribers”, за да видите графика представляваща броя абонати, които сте привлякли или изгубили видео след видео.

Колкото повече абонати имате, толкова повече хора ще видят видеата ви в потока си от нови видеа на главната си страница. Следователно вашия бранд ще получи повече показност и ще генерирате повече продажби.

 

8. Проучете споделянията

Социалните медии могат да играят голяма роля в промотирането на видеата ви.

В интерес на истината 100 милиона потребителя предприемат социално действие в YouTube всяка седмица. За това ще бъде мъдро от ваша страна винаги да сте наясно кой споделя вашите видеа и как.

Когато кликнете на страница „Sharing” в YouTube Analitics, можете да видите броя споделяния, които сте получили през времето. Имате възможността да видите споделянията на всяко видео спрямо социалната платформа, датата и географския регион.

rsss

Тук можем да видим, че повечето от аудиторията използва Facebook и Twitter, за да споделя съдържанието. Разбирането за позицията на бранда ви в социалните медии ви дава шанс да предприемете правилни действия, за да разширите обхвата си във всяка нужна платформа.

Споделяйте  видео съдържанието си в акаунтите в социалните мрежи, за да извлечете максимална изгода от вниманието, което вече получавате.

 

9. Отговаряйте на коментарите

Коментарите са изключително важен компонент от ангажирането на аудиторията. Следеейки кой коментира и какво коментира ще ви помогне да конвертирате зрителите в клиенти.

Когато кликнете на страница „Comments” в YouTube Analytics секцията, ще ви бъде представена графа, която илюстрира честотата и датите на коментарите, както и секция посветена на всичките коментари за отделно видео.

бррr

Сравнявайки статистиката, можете да намерите тенденции във видеата си, които имат значение за количеството и честотата на коментарите.

Важно е да представите бранда си като приветлив и отзивчив.

Отговаряйте на всяко запитване в коментарите с приятелски маниер. Това ще помогне за увеличаването на цялостния брой коментари. Това е знак към потенциалните клиенти, че сте авторитетен източник на информация и могат да ви се доверят.

Също така, зрители които коментират купуват по-лесно. Щом веднъж получите коментар, можете да посетите профила на човека и да анализирате интересите и хобитата му. Можете да използвате тази информация, за да изградите по-голям комфорт с него при комуникацията си.

 

 

 10. Следете Харесванията

Рейтингът на видеото ви е важен знак от зрителите ви. Взет заедно с цялостния брой гледания, и добавяния във „Favorites”, можете да добиете представа за обратната връзка от аудиторията ви.

Кликайки на страницата „Likes and Dislikes”, можете да анализирате колко и кога сте се харесали на публиката си през времето.

Важно да обръщате внимание на “Dislikes”, и да се стремите да ги доведете до минимум. Съпоставете тайминга на дислайковете и останалите данни, за да видите дали има зависимост. Така можете да откриете грешки и моменти, които не се харесват на аудиторията ви.

likes

Влизайки в страницата „Favorites”, ще намерите графика описваща добавянето в „Любими“ на видеата с течение на времето. Сравнявайки с други данни от статистиките ви, можете да изградите цялостна картина за оптимизирането на добавянето на видеата ви във “Favorites”.

YouTube счита харесванията, нехаресванията и добавянето в любими като показател, когато решава къде да позиционира видеото ви в търсачката си.

Рейтингът на видеото ви е много по-силен показател за маркетирането на видеото ви, отколкото гледанията. Добавянето на рейтинг на изгледано видео е стъпка, която само повлияните от видеото ви зрители предприемат.

Имайки предвид тази обратна връзка, можете  използвате безплатната информация от YouTube Analytics,  за да планирате по-добре съдържанието на бъдещите си видеа.

 

***Абонирайте се за нашия бюлетин (безплатно е)***video advertising; видео реклама

Благодарим ви! Моля, проверете пощенската си кутия за e-mail потвърждение.
Абонирайте се за Spider Videos!

Оставете коментар